Historisk bilde fra Nøstegaten i Bergen med "Vestindien" som på 1800-tallet var Bergens største bordell. Bildet er utlånt fra Statsarkivet i Bergen.

Knallharde krav til Bergens prostituerte

Publisert:
Sidst opdateret:

I 1883 innførte politikammeret i Bergen spesielle forskrifter for byens prostituerte. Kravene var knallharde, og det var tydelig at de prostituerte skulle kjenne sin plass i samfunnet.

Teksten er hentet fra en artikkel førstearkivar ved Statsarkivet i Bergen, Christopher John Harris, har skrevet om temaet, og er gjengitt med tillatelse fra artikkelforfatteren.


"Forskrifter og Bestemmelser vedkommende den Offentlige Prostitusjon."
 
§1 De prostituerede Kvinder have at møde til Lægevisitation saa ofte og til de Tider, som bestemmes, og bagefter at melde sig hos Politifuldmægtigen.
 
§2 Paa deres Værelse skal stedse findes rent Vand, Sæbe og Haandklæde og enhver af dem skal være forsynet med Modersprøite.
 
§3 De skulle, naar de finde eller kjende sig smitsom syge, strax melde sig for Lægen og ikke gjøre Forsøg paa at skjule Sygdommen.
 
§4 De skulle bo paa det dem af Politiet tilladte Sted og ikke flytte uden dets Tilladelse.
 
§5 De maa ikke forlade Byen uden Politiets Tilladelse og naar denne er givet dem, melde sig ved Tilbagekomsten.
 
§6 De skulle saa lidet som muligt vise sig paa offentlig Gade, ikke uden Nødvendighed i de mere befærdede Gader og udenfor den i §9 nævnte Tid af Døgnet aldrig for at søge Herrer. De maa ikke under nogetsomhelst Paaskud vise sig i Strandgaden, Smaastranden, Raadhuspladsen, Domkirkegaden, Kong Oscars Gade, Kalfaret, i og omkring Parken og Nygaardsparken uden i Tidsrummet mellem kl. 8-10 Formiddag.
 
§7 I Theatret have de kun Adgang til Galleriet. Paa Konserter maa de ikke vise sig. Ved andre offentlige Forestillinger og Forevisninger, som det tillades dem at overvære, maa de kun søge billigere Pladse. Restaurationer og Ølsjapper maa de aldrig besøge.
 
§8 De skulle, naar de vise sig udenfor sin Bopæl, være anstændig klædte og ikke iført nogen Pynt eller Dragt, der tildrager dem Opmærksomhed, ligesom de i det Hele taget stedse maa opføre sig saaledes, at de ikke vække Opsigt eller forulempe Nogen.

§9 Mellem kl. 9 -11 Aften i Maanederne Mai, Juni, Juli og August og mellem kl.8-10 Aften i de øvrige Maaneder af Aaret er det dem tilladt at færdes ude (dog ikke paa de i §6 opregnede Gader og Steder), men de maa ikke gaa flere end 2 i Følge, ikke tiltale Mandspersoner og heller ikke da paa nogen Maade søge at tiltrække sig Opmærksomhed ved deres Opførsel.
 
§10 I deres Bolig maa de ikke gjøre sig skyldig i Uorden af noget Slags. De maa ikke fra deres Bolig anraabe Forbigaaende, ikke vise sig i Vinduer eller Døre eller paa anden Maade søge at gjøre sig bemærket. Vinduerne til deres Bolig maa være forsynet med tætsluttende Lemmer, Salousier eller Rullegardiner. Udenfor deres Bolig maa de ikke drive Utugt og paa sine Værelser skulle de kun indtage enkelte Personer og ikke beholde Nogen hos sig over 1 Døgn uden derom at gjøre Anmeldelse til Politifuldmægtigen. Efter kl. 11 Aften skulle de stedse være hjemme.
 
De maa ikke modtage Besøg af Mandspersoner, der ikke ere Voxne, og ikke til sin Opvartning benytte Fruentimmer under 25 Aar.
 
Spiritus, Øl eller Vin maa de ikke sælge.
 
Overtrædelse af foranstaaende Bestemmelser og af hvad der iøvrigt maatte blive foreskrevet enten som gjældende i Almindelighed eller for et enkelt Tilfælde vil paadrage Vedkommende Tiltale og Straf efter Criminalloven, Insættelse i Tvangsarbeidsanstalten fra 1 til 6 Maaneder eller Bøder.
 
Bergens Politikammer i Oktober 1883


Forskriftene som ble innført i Bergen var inspirert av liknende forskrifter for Christiania.


Les også:
Restaurert bordellkvartal i Bergen
Lokalene til hva som kan bli et bordellmuseum i Bergen er offisielt åpnet i nyrestaurerte 1600-tallsbygninger i Nøstegaten.


Hvorfor gikk det så galt med Lambertine?
Og kunne indremisjonæren Lars Oftedal ha reddet henne fra bordellet «De Fire Løver»? Det er boken «Bergen var opfyldt med Bordeller» som stiller spørsmålene.
 

Related articles