Om kreft, sex og intimitet

Publisert:
Sidst opdateret:

Selv om seksualitet kanskje ikke er det primære fokus for kreftpasienter, må de aller fleste av dem før eller senere forholde seg til hvordan kreften og behandlingen mot sykdommen påvirker dem – enten det gjelder seksuelle endringer eller forholdsproblemer.

De arbeider i skjæringspunktet mellom kreftbehandling og seksualitet, og nå har Yacov Reisman og Woet Gianotten begått en omfattende og praktisk bok om emnet.


«Kreft, intimitet og seksualitet
– en praktisk tilnærming»
(Originaltittel: «Cancer,
Intimacy and Sexuality –
A practical Approach»)
Av Yacov Reisman, Woet
Gianotten


Selv om seksualitet kanskje ikke er det primære fokus for kreftpasienter, må de aller fleste av dem før eller senere forholde seg til hvordan kreften og behandlingen mot sykdommen påvirker dem – enten det gjelder seksuelle endringer eller forholdsproblemer. Selv om virkningene ofte er like, har forfatterne også funnet betydelige forskjeller.

Enkelte pasienter opplever endringer i alle de seksuelle responsfasene, mens andre ikke merker noe. Dessuten kan konsekvensen av effektene oppleves forskjellig av pasienter og partnere. Dessverre er det ikke så mange leger og helsearbeidere som kan nok om effekten kreft har på seksualiteten, og de mangler også kunnskap om både det og manglende kunnskap om pasientenes bekymringer, tilgjengelige behandlinger og mestringsstrategier.

På toppen av dette kan vi legge legenes uvilje mot å snakke om sex og sexologenes frykt for å snakke med pasientene om kreft. I boka «Kreft, intimitet og seksualitet» vil leserne finne en rikholdig verktøykasse i arbeidet med å bekjempe disse begrensningene, for deretter å kunne gi passende omsorg til pasientene.


Les også: Fra Cupidos arkiv: Seksualitet og sykdom


 

Related articles